Iraakse regering praat achter de schermen met de rebellen

Zo’n 1.600 Amerikaanse en Iraakse soldaten zijn gisteren begonnen met het uitkammen van twee als gevaarlijk bekend staande sunnitische wijken in het westen van Bagdad. Tegelijkertijd voert de Iraakse regering gesprekken met rebellen. Dat heeft een hoge functionaris van het ministerie van Nationale Dialoog en Verzoening gezegd. Volgens hem zijn al contacten gelegd met belangrijke rebellengroeperingen. „Een van onze doelen is ons te verenigen in de strijd tegen Al-Qaeda. We zijn bijna zover dat we ons krachten bundelen om Al-Qadea aan te vallen om hen Irak uit te jagen”, zei hij tegen de BBC.

Gisteren publiceerde de BBC een interview met vicepresident al-Hashemi waarin deze zegt dat de Iraakse regering met alle rebellen in het land moet gaan praten, behalve met Al-Qaeda. Volgens de sunniet Hashemi is vrede alleen mogelijk als alle partijen worden betrokken bij onderhandelingen.

Inmiddels passen extremisten een nieuwe methode toe om hun met bommen uitgeruste auto’s langs wegblokkades te krijgen. Ze zetten kinderen op de achterbank, misleiden bewakers door te zeggen dat ze eventjes uitstappen voor een vlugge boodschap en brengen dan hun voertuig tot ontploffing. Met de kinderen er in.

Die methode is afgelopen zondag gebruikt bij een aanslag in een drukke shi’itische winkelbuurt in Bagdad, zo heeft een Iraakse politiewoordvoerder bevestigd. Afgelopen dinsdag al vertelde de Amerikaanse generaal Michael Barbero het verhaal in Washington. Hij sprak over een „beestachtige tactiek” van de aanslagplegers. De twee aanslagplegers mochten een controlepost op straat passeren toen een Amerikaanse soldaat twee kinderen op de achterbank zag zitten. Bij de aanslag kwamen behalve de twee kinderen ook drie omstanders om.

De Amerikaanse ex-ambassadeur bij de VN, John Bolton, zei gisteren tegen de BBC dat het een „vergissing” was om na de inval van Irak in 2003 niet de macht meteen over te dragen aan de Irakezen. „Het echte probleem was dat we niet meer hebben vertrouwd op de Irakezen. Door de Coalition Authority [de voormalige bezettingsmacht] een jaar lang te laten besturen, ontzegden we de Irakezen de kans te leren met elkaar samen te leven.” (Reuters)