ING aast op overnames in Europa

Bank en verzekeraar ING gaat zich actief mengen in de overname- en fusiegolf in de Europese bankensector. Eerder deze week werd bekend dat rivaal ABN Amro met het Britse Barclays praat over een fusie.

„Op het moment dat de Europese consolidatie van start gaat willen wij een van de deelnemers zijn”, zei een ING-woordvoerder vanmorgen. „De consolidatie lijkt nu in een stroomversnelling te geraken”, zei de zegsman, verwijzend naar het fusieplan van ABN Amro en Barclays.

ING reageerde op een artikel vanmorgen in Het Financieele Dagblad waarin stond dat het concern bezig is met een strategische heroriëntatie en kijkt naar een grote overname in de Benelux. Namen die in het artikel worden genoemd zijn de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar Fortis en het Belgische financiële concern Dexia.

Volgens ING is er geen sprake van dat het concern zich zal beperken tot de Benelux-landen en is het nieuws rondom ABN Amro geen aanleiding om specifiek rond te gaan kijken naar mogelijke partners of overnamekandidaten. „Bovendien is er nu ook geen sprake van een speciale heroriëntatie. Dit in een continu proces. Wij kijken altijd naar de concurrentie en mogelijke consolidatie.”

ING heeft een sterke positie in de Benelux, onder meer met merken als de Postbank, verzekeraar Nationale-Nederlanden en in België met de bank BBL.

ING is een grote aandeelhouder van ABN Amro met een belang van ruim 5 procent van het stemrecht in de bank. Het concern wil geen commentaar geven op de ontwikkelingen rond de Nederlandse rivaal, noch op geruchten dat de twee instellingen de afgelopen maanden hebben gesproken over een mogelijk samengaan. ABN Amro en Barclays begonnen maandag exclusieve gesprekken die dertig dagen mogen duren. Eind april is de aandeelhoudersvergadering van ABN Amro.

Op de Amsterdamse beurs werd positief gereageerd op het bericht dat ING wil meedoen in het consolidatieproces. Het aandeel ING stond vanmorgen op een winst van 2,8 procent op 32,17 euro en dat van Fortis op een plus van 3,9 procent op 33,46 euro. Beursgraadmeter AEX-index stond op een winst van 1,3 procent op 507,56 punten.