Illegale actie drugsagenten VS in A’dam

De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA heeft twee keer de Nederlandse soevereiniteit geschonden. Dat schrijft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) in antwoord op Kamervragen.

Volgens de minister heeft de DEA maatregelen genomen om te voorkomen dat zijn medewerkers nogmaals illegaal in actie komen in Nederland.

PvdA en SP hadden de bewindsman opheldering gevraagd naar aanleiding van berichtgeving van het ANP over verscheidene incidenten waarbij buitenlandse opsporingsdiensten zonder toestemming operaties in Nederland uitvoerden. Het persbureau noemde ook aanwijzingen dat Duitsers of Italianen zich daaraan hebben schuldig gemaakt. Daarvoor heeft Hirsch Ballin geen aanwijzingen, schrijft hij.

Uit informatie van de Drug Enforcement Administration eind januari zou blijken dat deze opsporingsdienst vorig jaar tijdens een operatie in Amsterdam undercoveragenten heeft ingezet die zich voordeden als drugssmokkelaars. Tijdens ontmoetingen met twee Amerikaanse verdachten is er onderhandeld over het witwassen van 20 miljoen dollar drugsgeld. In februari 2006 is met de twee verdachten een transport van 10.000 xtc-pillen van Nederland naar de VS opgezet. De DEA-agenten hebben de verdachten uiteindelijk in de VS gearresteerd.

Het Openbaar Ministerie heeft de verbindingsambtenaar van de DEA, die op de Amerikaanse ambassade in Den Haag werkt, aangesproken over deze zaak. De dienst heeft maatregelen genomen „om herhaling in de toekomst te voorkomen”, schrijft Hirsch Ballin.

De minister zal contact houden met de Amerikaanse autoriteiten om erop toe te zien dat de maatregelen „adequaat en afdoende” zijn en om verder gaande afspraken te maken als dat nodig is.

In een van de zaken, rond de meermalen veroordeelde Nederlandse drugshandelaar Henk R., zetten de Amerikanen een burgerinfiltrant in. Dat gebeurde nadat de Nederlandse autoriteiten dat nadrukkelijk hadden verboden. Toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner vroeg de VS al in januari vorig jaar om opheldering. Ook Hirsch Ballin heeft zijn Amerikaanse collega erop aangesproken. Tot nu toe heeft hij echter geen antwoord gekregen. De minister rekent erop dat nu op korte termijn alsnog een reactie zal volgen.