Ig Henneman

Bij muziek die niet refereert aan bekende thema’s of schema’s voel je je ontheemd en vervreemd. Met Stof van Ig Henneman (altviool) en Ab Baars (tenorsax, klarinet, shakuhachi en noh-kan), betreed je zulk verwarrend terrein.

Soms waan je je in een natuurgebied met alleen vogels en riet, dan denk je kabouters te zien dansen of duikt er onverwacht een stamelende reus op. Een poëtisch klankschap, een wandeltocht zonder route-planner; deze cd is ongrijpbaar en meerduidig.

In het trio Queen Mab speelt Henneman met Lori Freedman op (bas)klarinet en Marylin Lerner op piano, allebei van Canadese afkomst. Hoewel ook zij veel improviseren, biedt Thin Air aanzienlijk meer houvast dan Stof. Primair omdat de stukken verwijzen naar Hector Berlioz’ symfonie Romeo en Julia uit 1839 maar ook door een gemiddeld veel krachtiger aanzet.

Hennemans Vehement en Lerners Tumulte raken aan wat vroeger “free jazz” werd genoemd, in Drums and Trumpets hoor je die instrumenten ondanks hun afwezigheid en in Spiders Fingers zie je dat beest kruipen in de hanebalken.

Frans van Leeuwen

Duo Baars-Henneman: Stof (Wig 13). Queen Mab Trio: Thin Air (Wig 14). Distr. Toondist.

    • Frans van Leeuwen