Iedereen met fatsoen haalt zijn neus op voor deze film

Scene uit ‘300’ scene uit de film 300 (2007) FOTO: Warner Bros PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION. Warner Bros

300. Regie: Zack Snyder. Met: Gerard Butler, Lena Heady, Dominic West. In: 73 bioscopen.

Schattig staat het daar. Achterin de strip 300 van Frank Miller. Bij Recommended Reading. Leestips: de Historieën van Herodotus. Want daarin stond voor het eerst beschreven hoe 300 Spartanen het in 480 voor Christus bij Thermopylae opnamen tegen honderdduizenden Perzen die Griekenland wilden veroveren.

Maar stel nou dat je van dit alles niets weet. Dat de strip van Frank Miller (ook Batman en Sin City) en de één-op-één stripverfilming van Zack Snyder je eerste kennismaking met die klassieke oudheid is. Dan denk je dat alle Grieken en Spartanen vierkante koppen en groteske grimassen hebben. In de strip is dat al behoorlijk erg; de film 300 is dat in het kwadraat. Het is, als je het zo bekijkt, zelfs een geweldige stripverfilming. Voor wie gelooft in een testosteronverslaafde wereld, of voor wie de oudheid niets kan schelen, ziet de film er fenomenaal uit.

The Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson moet zich beledigd voelen door zoveel jatwerk. En iedereen met een beetje filmisch fatsoen moet alleen al daarom z’n neus voor deze film ophalen.

300 is een oorlogszuchtige film. Wie er een politieke subtekst in wil lezen, kan zijn hart ophalen. Maar ook degenen die er kritiek op bloeddorst in willen zien. Je kunt Miller en Snyder niet verwijten dat ze iets als een boodschap in hun strip/film verstopt hebben. De vraag is of je zo’n smakeloze film zoveel eer moet gunnen.

    • Dana Linssen