Hevige gevechten in hoofdstad Somalië

Een man vlucht met een kind en zijn huisraad, nu de gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu de tweede dag zijn ingegaan. Foto Reuters A man pushes a wheelbarrow with his family belongings and a girl on it as he flees from fighting in Mogadishu March 22, 2007. Ethiopian tanks guarding a Somali government base in Mogadishu opened fire on unidentified attackers on Thursday as clashes broke out in the capital for a second straight day. REUTERS/Shabelle Media (SOMALIA) REUTERS

Ethiopische soldaten hebben zich vanochtend gemengd in de hevige gevechten die gisteren uitbraken in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Woedende burgers sleepten lijken door de straten.

De gevechten gisteren waren de hevigste sinds de Ethiopische invasie van Somalië rond Kerstmis. Ten minste zestien mensen, onder wie verscheidene regeringssoldaten, zijn om het leven gekomen. Het leger van de interim-regering van president Abdullahi Yusuf trok gisterochtend de wijk Shirkole in Zuid-Mogadishu binnen en werd daar opgewacht door gemaskerde strijders. De gevechten breidden zich uit naar vijf andere districten, ook naar het noorden van de hoofdstad. Daar heeft de regering enige steun van clanleiders. In het zuiden van de stad zien de bewoners de regering en haar Ethiopische handlangers als een bezettingsmacht.

Tussen juni en december vorig jaar was de Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU), een groep met zowel gematigde als meer radicale islamitische strijders, aan de macht in Mogadishu. Jonge radicale moslims kregen steeds meer invloed. Dat leidde tot de door de Verenigde Staten gesteunde invasie door Ethiopische troepen. Inmiddels hebben de islamitische radicalen zich gereorganiseerd en zijn ze terug in de hoofdstad.

Een voorname leider van de ICU, Hassan Dahir Aweys, liet gisteren weer van zich horen: in een telefoongesprek met de Somalische afdeling van de BBC zei hij dat de bevolking „het recht heeft zich te verdedigen tegen buitenlandse soldaten”.

Een fotograaf van persbureau AP zag hoe zes lijken door de straten werden gesleept. De lichamen, van Somalische of Ethiopische soldaten, waren verminkt en verbrand. Gemaskerde mannen riepen leuzen als „Allah is groot” en „we willen geen heidenen”. Abdinasir Hussein, een jongen die een lijk achter zijn brommer had gebonden, zei tegen AP te willen aantonen dat de Somaliërs de „indringers” zouden verslaan, een verwijzing naar het Ethiopische leger.

Lijken slepen door Mogadishu is een symbolische daad. Beelden van lijken van vredessoldaten die door de straten van Mogadishu worden gesleurd, leidden in 1993 tot het vertrek van een internationale vredesmacht onder leiding van de Verenigde Naties. Soortgelijke beelden van twee militairen gisteren werden getoond op de website van een plaatselijk televisiestation. Soldaten van de Afrikaanse vredesmacht hebben zich niet in de gevechten gemengd.

Somalië: pagina 5