Grondwater brengt kwik in zeewater

Rotterdam, 22 maart. - Zeewater aan de kust kan net zo makkelijk vervuild raken van toestromend vervuild grondwater als van verontreinigde rivieren. Onderzoekers van het Woods Hole oceanografisch instituut in Massachusetts melden deze week in het tijdschrift Environmental Science and Technology de ontdekking van zeer hoge gehaltes kwik in de baai voor hun instituut. Dat ligt op een schiereiland, er stroomt geen rivier langs. Het meeste kwik dat in de VS het milieu vervuilt komt vrij bij de verbranding van steenkool in centrales. Het regent terug op aarde en belandt in rivieren en uiteindelijk in zee. Maar het komt ook in het grondwater. Bij het instituut stroomt veel kwikhoudend grondwater diep onder zeeniveau de baai in. Hoeveel precies staat nog niet vast omdat dit soort stroming moeilijk is te meten. Of het zeeleven er veel van te lijden heeft hangt af van de vraag in welke vorm het kwik voorkomt. Dat is nog onbekend. Vaak worden kwikverbindingen door bacteriën omgezet in zeer giftig methylkwik.