Gevechten in tribaal Pakistan: 106 doden

Wana. In de semi-autonome Pakistaanse regio Zuid-Waziristan zijn sinds maandag zeker 106 doden gevallen bij gevechten tussen lokale en Oezbeekse militanten. De gevechten braken uit nadat in de plaats Wana het lijk werd gevonden van een onbekende Arabier die een bondgenoot zou zijn van lokale stamleiders, onder leiding van mullah Maulvi Nazir. De lokale leiders verdachten de Islamitische Beweging van Oezbekistan, die volgens inlichtingendiensten over 800 tot duizend strijders beschikt, van de moord. Mullah Nazir heeft in reactie zijn strijders opdracht gegeven de Oezbeekse militanten te verdrijven. Onder de doden zijn 78 Oezbeken en 28 lokale personen. Zuid-Waziristan is een van de zeven tribale gebieden aan de grens met Afghanistan, waar de overheid nauwelijks vat op heeft. Na de verdrijving van het Talibaan-regime in Afghanistan in 2001 vonden Talibaan en Oezbeekse, Tsjetsjeense en Arabische extremisten er een toevluchtsoord.