Geen kans op griep zwemmer bij Aussies

De Europese kampioenschappen zwemmen worden volgend jaar gehouden in Eindhoven, maar de Nederlandse ploeg, overwegend zwemmers uit Eindhoven, gaat zich op het evenement voorbereiden in Australië. Het toernooi wordt in 2008 gezwommen van 13 tot 24 maart.

Technisch directeur Jacco Verhaeren is zo te spreken over het voorbije trainingskamp van zijn ploeg dat hij de reis van een etmaal er volgend jaar graag nog eens voor over heeft. De zwemploeg, die zondag voor het eerst in actie komt bij de wereldkampioenschappen, vestigde zich vijf weken geleden in Geelong, ten westen van Melbourne.

Een van de redenen voor de terugkeer volgend jaar naar Australië, in januari, is dat de zwemmers daar in de openlucht kunnen trainen. „Je zag ook nu weer in die periode in Nederland toch een flinke griepgolf”, zei Verhaeren vanochtend in Melbourne. „Je kunt niet alles voorkomen, maar sommige dingen wel. Bovendien vindt hij Australië „een fantastische plek” voor een voorbereiding. „De mensen zijn bereid om alles te doen wat wij willen.”

Ook zwemmer Pieter van den Hoogenband heeft een „speciaal gevoel” voor het land. Hij won in Perth, in 1998, zijn eerste WK-medaille. In 2000 won hij twee olympische gouden medailles in Sydney.

„De Australische mentaliteit ligt mij op een of andere manier heel goed”, zei hij vanmiddag. Zo bezocht hij in Geelong een wedstrijd uit de Australian rules-competitie. „Niks schwalbes of elkaar rode kaarten aannaaien. Ze gaan er keihard in, maar als ze een tik krijgen schudden ze een keer met hun hoofd en gaan ze door. Altijd met respect voor elkaar.”

Van den Hoogenband is erg populair in Australië. Zo kreeg hij vorige week op zijn verjaardag bezoek van de locoburgemeester van Geelong. „Hij had de hele dag op de radio gehoord dat ik jarig was en kwam mij feliciteren. Het lijkt me sterk dat dat in Nederland zou gebeuren met een grootheid als Ian Thorpe.”

Volg de WK op www.melbourne2007.com.au