Galerieselectie

Rik Meijers De afgelopen maanden had Rik Meijers een solotentoonstelling in Museum Het Domein in Sittard onder de titel Doe dat niet meer. In galerie De Praktijk is nu een selectie uit die expositie te zien onder de noemer Little Doe dat niet meer. Meijers schildert portretten van kleurrijke figuren die zojuist het nachtcafé lijken te zijn uitgeveegd. De werken zijn van allerhande materialen als kroonkurken, pek, zand en veren voorzien, waardoor sommige hoofden een wat melaats uiterlijk hebben.

Schilderijen van Rik Meijers. 24 maart t/m 28 april De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Juul Hondius De foto’s die Juul Hondius maakt van vluchtelingen, gesluierde vrouwen of passagiers in een bus lijken op het eerste gezicht niet veel af te wijken van de documentaire fotografie die op bijvoorbeeld een tentoonstelling World Press Photo te zien is. Het verschil is dat Hondius zijn beelden tot in de puntjes heeft geënsceneerd – iets wat in de documentaire fotografie als doodzonde wordt beschouwd. In Akinci toont Hondius nu werken die hij in Istanbul heeft gemaakt.

Fotowerken van Juul Hondius. 24 maart t/m 21 april in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, A’dam. Di t/m za 13-18u.

Daya Cahen In de laatste aflevering van een serie tentoonstellingen waarin zes gerenommeerde kunstenaars ieder een jongere collega uitnodigen is het de komende weken de beurt aan Daya Cahen, die werd voorgedragen door fotograaf Paul Kooiker. Cahen, die vorig jaar aan de Rietveld Academie afstudeerde en assistent is van fotograaf Koos Breukel, onderzoekt in haar werk de macht van het beeld in de media. Ze hergebruikt beelden uit kranten of films en plaatst die in een nieuwe context.

Foto’s van Daya Cahen. 24 maart t/m 21 april galerie Outline, Oetewalerstr 73, Amsterdam. Do t/m za 13-17u.

Christie van der HaakDe laatste jaren legt Christie van der Haak zich steeds meer toe op het ontwerpen en weven van wandkleden en stoffen. In het Nederlands Textielmuseum in Tilburg maakte ze jacquard geweven katoenen wandkleden die als autonome kunstwerken tentoongesteld worden. En in het Duitse Naila liet Van der Haak stoffen weven waarin bloemmotieven zijn gespiegeld tot ingewikkelde patronen die soms doen denken aan de ontwerpen van Colenbrander. Bij Maurits van de Laar hangen nu wandkleden uit de serie Lacrymae (tranen); treurende Madonna’s die ontleend zijn aan de schilderijen van Rogier van der Weyden.

Wandkleden van Christie van der Haak. T/m 15 april in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

JCJ Vanderheyden Een halve eeuw lang al bekijkt JCJ Vanderheyden de wereld op geheel eigen wijze en deelt hij die observaties met de toeschouwer via zijn schilderijen. Daarbij hanteert hij langere tijd een specifiek thema. Bekend zijn de uitzichten uit het vliegtuigraam, en de schilderijen van de horizon. De laatste jaren schildert Vanderheyden veel ruitpatronen, die hij grillig afbeeldt, als opgekrulde theedoeken.

Schilderijen van JCJ Vanderheyden. T/m 7 april in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Wo t/m zo 13-17u.

En verder Beelden van Gianni Caravaggio t/m 21 april Galerie Paul Andriesse, Withoedenveem 8, A’dam; installatie Ryan Gander t/m 7 april Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; schilderijen van Jens Wolf t/m 14 april Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A’dam; foto’s Dorothée Meyer t/m 14 april Motive Gallery, Elandsgracht 10, A’dam; polaroids van Hellen van Meene t/m 31 maart Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, A’dam; schilderijen van Marly Hendricks t/m 28 maart Galerie Smits, Fokke Simonszstraat 29, A’dam; tekeningen van Marijn Akkermans t/m 7 april Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, A’dam; schilderijen van Sven Kroner t/m 7 april Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A’dam; foto’s van Colette den Herder t/m 30 maart in de LAKgalerie, Cleveringaplaats 1, Leiden; schilderijen & beelden van Manu Baeyens , installatie van Erik Sep t/m 8 april Galerie Berendsen, Hoogstraat 32, R’dam.