Frankrijk

Architectuur De Canadese architect Frank O. Gehry (1929), schepper van onder meer het spraakmakende Guggenheim Museum in Bilbao, droomt met zijn handen. Om zich de omtrekken van een project voor te stellen maakt de deconstructivistische architect een eindeloos aantal maquettes. Hij knipt karton, kreukelt papier en lijmt plastic. Dit fascinerende procédé werd al vastgelegd door de cineast Sydney Pollack in Esquisses de Frank Gehry en wordt nu onthuld in het Pavillon de l’Arsenal. Dit wijdt speciale aandacht aan de toekomstige Fondation Louis Vuitton voor kunst, die is ontworpen door Gehry. Vijftig maquettes tonen hoe het ontwerp van dit spectaculaire, etherische project, le Nuage genoemd, tot stand kwam. Het gebouw zal in 2010 in het Bois de Boulogne worden gebouwd.

Histoire d’un projet-LaFondation Louis Vuitton pour la création t/m 8 apr in het Pavillon de l’Arsenal, www.pavillon-arsenal.com , Parijs.

Jannis Kounellis Voor de opening kan niemand echt zeggen hoe zijn exposities eruit gaan zien. Dat komt doordat Kounellis (1936), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de kunststroming de arte povera, met heel onverwachte materialen improviseert. De Grieks-Italiaanse kunstenaar gaat een dialoog aan met materialen als staal, jute, steenkool, gips, hout en katoen. Hij streeft naar levende kunst waarbij alle zintuigen van de bezoeker aangesproken worden. De expositie Catrame (teer in het Italiaans) toont dramatisch-lyrische installaties van houten tafels die schots en scheef op metalen platen zijn bevestigd.

Catrame t/m 31 mrt in de Galerie Lelong, 13 rue de Téhéran, Parijs,

Dag beh zo en ma 10u30-18u, za 14-18u30, 0033-145631319.

En verder in Parijs Comic Symphonic v.o.t. in het Théâtre Comédia, www.theatrecomedia.com