Farrosalade

Voor 4 tot 6 personen300 g farro of spelt1 kippenbouillonblokje1 bosje verse bieten met loof (circa 300 g bietjes en 250 g loof)circa 1 dl extra vergine olijfolie2 tot 3 eetlepels balsamico of vijgen balsamicozeezout en versgemalen peper2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

Spelt en farro worden vaak door elkaar gehaald. Ten onrechte. Farro, Triticum dicoccum, en spelt, Triticum spelta, lijken wel wat op elkaar en hebben ook een soortgelijke structuur. Maar de smaak van farro is veel nootachtiger en zoeter.

Op het internet zocht ik verdere informatie over deze graansoorten. Daar vond ik een website met info over week- en kooktijden. De farro moest minstens 8 uur geweekt worden en daarna minstens 2 uur worden gekookt.

Volgens de verpakking van de farro die ik in het Toscaanse Lucca kocht was er geen weektijd nodig en maar 25 tot 30 minuten kooktijd. Volgens de website hoeft spelt niet geweekt te worden en heeft hij ongeveer dezelfde kooktijd als farro. Volgens de verpakking van de spelt die ik bij de natuurwinkel kocht, moest spelt een nacht worden geweekt en daarna 1 uur gekookt.

Ik heb beide graansoorten volgens de verpakking bereid. De aanwijzingen van de Italiaanse farro klopten precies. De aanwijzingen van de Nederlandse spelt klopten deels. De spelt hoeft niet per se een hele nacht te weken; 5 tot 6 uur is voldoende. De kooktijd van 60 minuten vond ik aan de lange kant; met 30 tot 40 minuten krijgt u een mooi bijtgare korrel.

Kook de farro of spelt in ruim water met een bouillonblokje. Giet af, doe in een schaal en schep er 4 tot 5 eetlepels olijfolie door.

Was de bietjes, wikkel ze in aluminiumfolie en rooster circa 1 1/2 uur in een op 200 graden voorverwarmde oven tot ze gaar zijn. Laat ze iets afkoelen voor u ze pelt en in stukjes snijdt. Schep om met 1 eetlepel olijfolie en azijn naar smaak.

Snijd het gewassen en droog geslingerde bietenloof in stukken. Verhit 3 tot 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan op matig vuur. Fruit er de knoflook in en schep er dan het loof door. Leg er het deksel op en laat onder af en toe omscheppen circa 12 minuten stoven tot het gaar is. Schep de bietjes en het loof door de spelt of farro, bestrooi met zout en peper en dien op.

Kim Maclean

Morgen: fris knapperig groen

    • Kim Maclean