Ex-roker heeft na tien jaar gezonde vaten

Rotterdam. Ex-rokers die langer dan tien jaar geleden zijn gestopt, hebben gemiddeld weer dezelfde soepele vaatwanden als mensen die nooit hebben gerookt. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 500 rokers, nooit-rokers en ex-rokers dat deze week in Hypertension staat. Daarmee is aangetoond dat ex-rokers niet alleen schonere longen krijgen in de loop der jaren, maar dat ook hun bloedvaten echt soepeler worden. De onderzoekers uit Ierland gebruikten een techniek om de soepelheid van slagaders te meten. Ex-rokers die minder dan een jaar geleden waren gestopt hadden dezelfde stijve vaten als rokers. Stijve bloedvatwanden veroorzaken hoge bloeddruk en verhogen de kans op vaatziekten, hartaanvallen en beroertes. Het hart moet harder werken om het bloed in stijve bloedvaten rond te pompen.