EU stemt in met luchtvaartverdrag Verenigde Staten

De transportministers van de EU zijn het vanmiddag eens geworden over open skies: een luchtvaartverdrag met de Verenigde Staten. De transAtlantische luchtvaart krijgt hierdoor een belangrijke impuls, met grotere concurrentie, lagere tarieven en meer vluchten.

Over het verdrag, waaronder de EU en de VS nog hun handtekening moeten zetten, is jarenlang onderhandeld. „Dit akkoord is van groot politiek en economisch belang”, zei Europees Commissaris Jacques Barrot (Transport).

Open skies maakt het mogelijk dat Europese luchtvaartmaatschappijen vanaf elke Europese luchthaven naar elke Amerikaanse luchthaven kunnen vliegen, en vice versa. Een buitenlandse maatschappij of een prijsvechter kan straks dus vluchten aanbieden tussen Schiphol en de VS.

Nu zijn er nog allerlei beperkingen voor het vliegverkeer tussen de VS en de EU. Sommige landen, waaronder Nederland, hebben zelf akkoorden gesloten met de VS, waardoor hun maatschappijen naar alle Amerikaanse luchthavens mogen vliegen. Andere landen, zoals Spanje en Ierland, hebben dat niet. Vooral die landen zijn erg blij met dit akkoord.

Het verzet tegen het akkoord kwam uit Groot-Brittannië. Vanaf de Londense luchthaven Heathrow wordt veel naar de VS gevlogen. Vier maatschappijen – twee Britse en twee Amerikaanse – verdelen daar nu de markt. Maar ook de Britten stemden vandaag in met het akkoord. Daarbij speelde een rol dat het verdrag wel gunstig uitpakt voor Britse consumenten en voor een maatschappij als British Midlands, die nu niet op de VS mag vliegen.

De Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie, heeft berekend dat de overeenkomst zal leiden tot een toename van het aantal passagiers tussen de EU en de VS met 25 miljoen in de komende vijf jaar. Ook zouden er 80.000 banen bijkomen aan beide zijden van de oceaan.

De meeste luchtvaartmaatschappijen zijn positief over de overeenkomst. „Dit is een grote stap voorwaarts, die deze sector grondig zal veranderen”, zei een woordvoerder van de IATA, de internationale associatie van luchtvaartmaatschappijen.