EU: Boeing krijgt te veel subsidie in VS

De Europese Unie heeft de Verenigde Staten er vandaag van beschuldigd dat het sinds 1990 23,7 miljard dollar (17,7 miljard euro) subsidie en belastingvoordeel heeft verleend aan vliegtuigbouwer Boeing. De EU uitte de beschuldiging tijdens een zitting bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.

De EU en de VS beschuldigen elkaar al enkele jaren over en weer van ongeoorloofde steun aan de luchtvaartindustrie. Boeing, gesteund door de Amerikaanse regering, vindt dat het Europese Airbus onterecht startsubsidies heeft ontvangen voor de bouw van nieuwe types vliegtuigen.

Eind vorig jaar stelde de WTO een commissie samen die zich buigt over het conflict. Het geschil is een van de meest gecompliceerde die de WTO ooit heeft behandeld. De zaak kan jaren duren.

Boeing eiste destijds herhaaldelijk op hoge toon een veroordeling van Airbus door wereldhandelsorganisatie WTO wegens de „onterechte steun voor de ontwikkeling van nieuwe vliegtuigen”.

Het geluid uit het hoofdkantoor van Boeing in Chicago verstomde vorig jaar, toen het Amerikaanse bedrijf zijn interne economische crisis te boven kwam.

Airbus bevindt zich nu in een crisis door productieproblemen bij de superjumbo A380.