Emoties zijn beter herkenbaar met een snufje oxytocine

Rotterdam. Het hormoon oxytocine, toegediend via een neusspray, maakt mensen beter in het herkennen van andermans emoties. De vondst zou van belang kunnen zijn bij de behandeling van autisme. Duitse en Zwitserse onderzoekers rapporteerden de vondst afgelopen donderdag in Biological Psychiatry. Oxytocine komt bij zoogdieren, inclusief de mens, normaal gesproken vrij bij de bevalling, bij borstvoeding en tijdens de seksuele climax. Bij mensen was eerder aangetoond dat oxytocine het vertrouwen in de medemens verhoogt. Nu lijkt oxytocine ook de sociale interactie te bevorderen. Bovendien lijkt het sociale angst te verlagen: de amygdala, een hersengebied dat een belangrijke rol speelt bij angst, reageerde na toediening van oxytocine minder bang op foto`s van boze gezichten. Buiten autisme, gekenmerkt door een verstoord vermogen om andermans emoties te lezen, valt bij toepassing ook te denken aan lastige onderhandelingen, spelletjes poker of `singles party`s`.

    • Reinoud de Jongh