Einde aan boycot van Palestijnen is in zicht

BRUSSEL/RAMALLAH. De westerse boycot van de Palestijnse Autoriteit loopt af. De VS en een aantal EU-lidstaten willen de betrekkingen met de nieuwe Palestijnse regering herstellen, behalve met de ministers van Hamas. In de Palestijnse regering van nationale eenheid zijn de fundamentalistische beweging Hamas en de nationalistische Fatah vertegenwoordigd. Ook zijn er enkele onafhankelijke ministers. De Israëlische regering wil het embargo gehandhaafd zien tot de Palestijnse regering voldoet aan de eis dat Israël wordt erkend en geweld wordt afgezworen. Een Amerikaanse woordvoerder zei dat de VS ministers van Hamas zullen mijden, maar dat met de Fatah- en onafhankelijke ministers contacten zullen worden onderhouden. In de EU willen ook Italië, Spanje, Frankrijk en België deze lijn volgen. De Nederlandse regering is nog niet zover. CDA-minister van Buitenlandse Zaken Verhagen is net als Israël tegen het hervatten van de contacten met de nieuwe Palestijnse regering zolang die Israël niet erkent.