Duitsland

Streuli’s toevallige heldenBeat Streuli, in 1957 in Zwitserland geboren, fotografeert mensen in de grote stad. In Londen, Johannesburg, Sydney en Barcelona bijvoorbeeld. Hij begeeft zich als toevallige voorbijganger in de menigte en kiekt heel onopvallend. Door een geraffineerd spel met voor- en achtergronden haalt hij zijn in zichzelf gekeerde helden, inclusief walkmen, plastic tassen en uniforme designpakken, uit de anonimiteit. Zijn werk is te zien in de tweedelige tentoonstelling Swiss Made, waarin jonge Zwitserse kunstenaars een fictieve dialoog met de grote Helvetische meesters aan gaan.

T/m 29 april Kunstmuseum, Hollerlplatz 1, Wolfsburg. Wo-zo 11-18u, di 11-20u. Inl: www.kunstmuseum-wolfsburg.de.

Dekens van de AmishVanuit de verte ogen de textiele vlakken als abstracte schilderkunst. Ze doen denken aan schilderijen van Barnett Newman, Frank Stella of onze eigen Mondriaan. Maar de doeken die museum toont zijn gebruiksvoorwerpen, patchworkdekens van de Amerikaanse Amish People voor koude avonden thuis. Deze geïsoleerd levende christelijke geloofsgemeenschap begon de traditie van de geometrisch geweven quilts in het tijdperk van Queen Victoria en de jugendstil, een tijd vol overdadige kleuren- en vormenpracht. De rigoureuze Amish hielden het liever simpel en hun voorliefde voor strakke patronen doet nog steeds fris aan. T/m 15 juni in de Pinakothek der Moderne, Barer Str. 40, München. Dag beh ma 10-18, do 10-20u. Inl 0049-8923 80 5360 en www.pinakothek.de

En verder Leipziger Buchmesse, met nieuwe boeken van meer dan 2000 uitgeverijen, t/m 25 maart op het Messegelände in Leipzig: www.leipziger-buchmesse.de; Time Warp, festival voor nieuwe muziek met live-performances, t/m 31 maart in Mannheim: www.tdktimewarp.de