Dinofamilie in hol

Oryctodromeus. (Tekening Lee Hall) Hall, Lee

Sommige dinosauriërs leefden en verzorgden hun jongen in holen. Dat blijkt uit de ontdekking van de fossielen van een volwassen en twee jonge dinosauriërs langs een oude rivierbedding in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Montana. Wetenschappers van Montana State University beschrijven de fossielen in de jongste uitgave van het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Volgens de onderzoekers is de vondst het eerste bewijs dat dinosauriërs voor hun jongen bleven zorgen lang nadat ze uit het ei waren gekropen, en dat ze in holen leefden.

De fossielen zijn van een tot nog toe onbekende planteneter, Oryctodromeus cubicularis gedoopt. De nieuwe dinosauriër is verwant aan hadrosaurus, een grotere, bekende dinosauriër met een bek als een eendensnavel. Het volwassen dier was van neus tot staartpunt zo’n twee meter lang, de jongen waren half zo groot.

Paleontologen hebben eerder dinobotten bij elkaar gevonden, maar nu pas is overtuigend bewezen dat ze in holen leefden. De botten zijn ontdekt in een kronkelende afzetting van zandsteen dwars door drie andere lagen gesteenten, ontstaan uit zand dat 95 miljoen jaar geleden het hol is binnengespoeld. Een overstroming was niet de directe doodsoorzaak.