Chirac steunt Sarkozy, maar niet van harte

De vertrekkende Franse president Jacques Chirac steunt in de komende verkiezingen Nicolas Sarkozy. Maar de wijze waarop hij dat gisteren bekend maakte, werd alom opgevat als heel zuinig.

Het werd in de pers omschreven als een ‘service minimum’. De steunbetuiging was volgens commentatoren niet ruimhartiger dan strikt nodig was om te voorkomen dat de president als spelbreker in eigen kamp zou overkomen.

In een sobere en korte verklaring op televisie, midden op de dag na de wekelijkse ministerraad, verklaarde Chirac in de eerste ronde over een maand „vanzelfsprekend” op de kandidaat te stemmen die aangewezen is door de partij die hij zelf vijf jaar geleden oprichtte, de UMP. Hij sprak zich niet uit over de kwaliteiten van Sarkozy, maar onderstreepte dat de leden van de UMP hem hebben gekozen „om zijn kwaliteiten”. Hij kondigde ook het verwachte vertrek aan van Sarkozy als minister van Binnenlandse Zaken, volgende week maandag. Daar werd door de andere presidentskandidaten al maandenlang om gevraagd. Omdat hij als minister verkiezingen organiseert waarvoor hij zelf campagne voert.

Een uur na de woorden van Chirac verklaarde Sarkozy „geroerd” te zijn door de steun van de president van de laatste twaalf jaar. De afgelopen jaren veroverde Sarkozy tegen de wil van zijn voormalige beschermheer het voorzitterschap van de UMP en de kandidatuur namens de partij.

Hij kreeg een favorietenrol in de presidentsverkiezingen door zich tegen Chirac af te zetten. Maar de laatste maanden legt Sarkozy weer minder nadruk op de door hem beloofde „kalme breuk” met de politiek van de afgelopen dertig jaar. Hij prijst Chirac af en toe, onder meer voor zijn buitenlands beleid. Maar toen Chirac vorige week ten slotte officieel zijn vertrek uit de politiek aankondigde, reageerde Sarkozy opnieuw genadeloos. „Ik zal niet draaien voor de Fransen, ik zal niet tegen hen liegen, ik zal hen niet verraden”, verklaarde hij in dagblad Le Figaro. „Ik ben dus anders dan Jacques Chirac”.

Omgekeerd blijft Chirac ideeën verdedigen die tegen Sarkozy’s programma ingaan. Zo waarschuwt hij in twee boeken die deze week verschijnen onder meer tegen aantasting van het Franse model van sociale voorzieningen. Sarkozy wil dat juist hervormen. In zijn programma bepleit hij een meer liberaal beleid, in combinatie met meer sociaal overleg.

In de meeste peilingen gaat Sarkozy nog steeds aan de leiding, gevolgd door de linkse Ségolène Royal en de centrum-politicus François Bayrou.