Bush: mijn adviseurs getuigen niet over ontslag aanklagers

Washington. De Amerikaanse president Bush weigert zijn adviseurs onder ede te laten getuigen over de toedracht van het ontslag van acht federale aanklagers vorig jaar. De aanklagers werden in december ontslagen omdat zij volgens minister van Justitie Alberto Gonzales onvoldoende presteerden. De zaak groeide uit tot een schandaal, toen uit een reeks onthullingen bleek dat de ontslagen politiek gemotiveerd waren. Zowel Bush` topstrateeg Karl Rove als de juridische adviseur van de president, Harriet Miers waren bij het ontslag van de aanklagers betrokken. Twee Democratische senatoren willen dat wordt onderzocht of aanklagers zijn ontslagen om onderzoeken naar corruptie met publiek geld te voorkomen. Gonzales heeft inmiddels erkend dat de ontslagen niet enkel met incompetentie te maken hadden en toegegeven dat de regering het Congres onjuist over de zaak heeft geïnformeerd. Hij staat onder zware druk om af te treden.