Biometrische scanner regelt toegang tot coffeeshop

De Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) weet het zeker: wie nog geen achttien jaar is, komt vanaf komende zomer de zestien coffeeshops van de Limburgse hoofdstad niet meer binnen. Een nieuw biometrisch toegangssysteem, dat gisteren werd gedemonstreerd, moet daarvoor zorgen.

Wie een coffeeshop in Maastricht voor de eerste keer bezoekt, moet zijn paspoort of rijbewijs laten controleren op echtheid. Dat gebeurt via een computer die is verbonden met de databases van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Tevens worden een gezichtsfoto en een vingerafdruk van de bezoeker genomen.

Bij elk volgend bezoek hoeft de klant slechts zijn of haar vinger op een scanner te leggen. Een camera stelt vast of het gezicht van de klant overeenstemt met de eerder gemaakte foto.

Het systeem voorkomt ook dat een bezoeker meerdere malen per dag softdrugs komt kopen in de coffeeshop en zodoende meer wiet aanschaft dan de vijf gram die is toegestaan voor persoonlijk gebruik.

Vlak na Kerstmis vorig jaar besloot burgemeester Leers (CDA) van Maastricht de coffeeshops Mississippi en Kosbor in zijn stad te sluiten, omdat ze volgens hem cannabis hadden verkocht aan twee minderjarige klanten. Na een kort geding mochten de coffeeshops weer open. Leers is verheugd over het nieuwe systeem, dat wietmisbruik moet voorkomen.

Voorzitter Fleur Woudstra van het Nationaal Actiecomité Drugsoverlast (NAB) zei gisteren in Maastricht „gemengde gevoelens” te hebben over het systeem. Ze zei het toe te juichen dat de controles beter worden. „Maar het is afwachten of juist hierdoor de overlast op straat niet toeneemt, omdat de handel zich daarheen kan verplaatsen”, voegde ze daaraan toe.