‘Beschermer klimaat is communist’

De Tsjechische president Václav Klaus weet hoe je aandacht moet trekken. Bijvoorbeeld door te zeggen dat milieubeschermers de nieuwe communisten zijn. „Het communisme is vervangen door de dreiging van een ambitieus milieubeleid.”

Klaus schrijft dit deze week in een brief aan een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die onderzoekt welke stappen moeten worden ondernomen tegen de opwarming van de aarde. Géén, luidt het antwoord van de Tsjechische president, die door de Amerikanen was gevraagd om zijn opmerkelijke standpunt toe te lichten.

Volgens Klaus moeten beleidsmakers zich niet laten inpakken door een „door de media aangewakkerde hysterie”. Klimaatverandering is, zegt hij, een natuurlijk proces, waar de mens niet schuldig aan is. Het nemen van peperdure beleidsmaatregelen is weggegooid geld en fnuikend voor economische ontwikkeling, vooral van armere landen.

„De mensheid heeft al een tragische ervaring achter de rug, waarbij één, zeer trotse intellectuele stroming claimde de samenleving beter te kunnen inrichten dan de spontane krachten van de markt. Dat was het communisme. Het faalde, miljoenen slachtoffers achterlatend.” Het milieu mag geen nieuwe „religie” worden, aldus de politicus.

Volgens minister Martin Bursik van Milieu maakt de president zich belachelijk met zijn uitlatingen. Klaus neemt ook binnen de EU vaak sterk afwijkende standpunten in. „Als het aan hem ligt raken we helemaal geïsoleerd”, aldus Bursik. De VN concludeerden vorige maand in een rapport dat de mens vrijwel zeker bijdraagt aan opwarming van de aarde.