Bent u knettergek?

Lieve Agnes,1. Heeft u werkelijk in de Volkskrant beweerd dat Kamp en Rutte „de democratische rechtsstaat verkrachten”, omdat ze Wilders de ruimte gaven voor de dubbele nationaliteiten-debatten?

2. Zo ja, bent u knettergek geworden?

3. Is het niet zo dat een partij het recht heeft deze kwestie aan de orde te stellen? „Geen burger zit hierop te wachten”, zegt u. Die uitspraak is tamelijk onnozel: de PVV staat op 17 zetels in de peilingen. Dat kunt u eng vinden, feit blijft dat deze mensen gekozen zijn. De democratisch rechtsstaat zou juist verkracht worden wanneer Wilders – zoals u kennelijk wilt – de mond werd gesnoerd.

4. Heeft u kennis genomen van de dreigementen van de Turkse advocaat Kemal Kerincsiz, die meent dat Albayrak in Turkije vervolgd kan worden om haar genocide-standpunt?

5. Is dat geen aardige, kleine illustratie van hoe een dubbele nationaliteit mogelijk gefuck geeft?

6. Stel dat u bij de Rabobank werkt en een nieuwe directeur krijgt, die aandeelhouder blijkt te zijn bij de Postbank. Zou u dan elke collega die hier voorzichtige vragen bij stelt, een verkrachter noemen?

7. Wist u dat er daags na uw beschuldigingen in een UvA-zaaltje een bijeenkomst is gehouden onder de noemer: ‘Internationale Dag tegen Racisme: Wat is het antwoord op Geert Wilders?’ „Geert is namelijk een racist en verantwoordelijk voor de problemen rond Londsdale-jongeren”, stelt de groep Samen Tegen Racisme. Een club van bedenkelijk allooi, kortom, en als ik Ed van Thijn (PvdA) was, had ik onmiddellijk mijn bijdrage teruggetrokken.

8. Is het openlijk laten stigmatiseren van een volksvertegenwoordiger in nota bene een universiteitsgebouw niet een schoolvoorbeeld van een verkrachting, of in elk geval een aanranding van de democratie?

9. Meent u werkelijk een constructieve bijdrage aan het publieke debat te leveren door uw oud-collega’s een trap na te geven, nadat er voor uzelf geen plaats meer was in de regering?

10. Zo ja, bent u knettergek geworden?

Christiaan Weijts

Schrijver van het boek Art. 285b.

    • Christiaan Weijts