Zong Dolly Parton echt of niet?

Gebruikte Dolly Parton nu echt haar stembanden of playbackte ze, tijdens haar concert zondag in de IJsselhallen te Zwolle? Enkele boze fans weten zeker dat ze bedot zijn en eisen hun geld terug. Tekenaar Typex en columniste Aaf Brandt Corstius, die voor NRC Handelsblad en nrc.next bij het concert waren, meldden het niet.

Typex: „Haar stembanden zijn zo’n beetje het enige aan haar lichaam dat wel echt is. Ze zong Little Sparrow a capella. Dat is niet te playbacken. Misschien dat er in de snellere nummers, als de muziek harder is, een band meedraait. Zeker omdat ze dan rondrent.”

Recensenten van de Volkskrant en de Leeuwarder Courant merkten op dat Dolly’s aankondigingen onverstaanbaar waren, terwijl haar zang glashelder klonk. Ook was duidelijk dat van de instrumenten die ze tijdens het concert ter hand nam, zeker de viool, mondharmonica en ‘pennywhistle’ werden geplaybackt.

Volgens Marianne Manders van Mojo Concerts beweert de tourmanager van Parton ‘bij hoog en bij laag’ dat ze live gezongen heeft. „Ik kan me wel voorstellen dat er een bandje meeliep ter ondersteuning.” Dit is niet ongebruikelijk in grote shows zoals die van Britney Spears of Madonna. Volgens Manders zijn er niet meer dan vier klachten binnengekomen. In een verklaring op de website www.dollymania.net gaf Parton in 2004 toe dat zij soms passages te voren opneemt, „voor een grotere productie en, hopelijk, een beter geluid. Maar het is allemaal Dolly, by Golly.”