Zes profvoetbalclubs verbinden zich aan eredivisie vrouwen

ZEIST. Zes professionele voetbalclubs hebben gisteren in Zeist een convenant ondertekend waarmee zij zich voor de komende drie jaar aan de nieuwe vrouwencompetitie verbinden. Het zijn ADO Den Haag, AZ, SC Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en Willem II. De belangenverenigingen van eredivisieclubs (ECV), eerstedivisieclubs (CED) en de KNVB hebben het akkoord ook ondertekend. Volgens Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, is een historische stap gezet op de weg naar professionalisering van vrouwenvoetbal. De eredivisie moet eind augustus van start gaan, met donderdag en/of vrijdag als vaste speelavond. De meeste wedstrijden zullen op de amateur- of jeugdaccommodaties van clubs worden gespeeld, hoewel enkele duels mogelijk in stadions plaatsvinden. De speelsters in de gesloten amateurcompetitie krijgen alleen een onkostenvergoeding. ”Het is de bedoeling dat we op de langere termijn wel met betaalde speelsters gaan werken”, zei vrouwenbondscoach Vera Pauw, een van de grote initiatiefnemers. Pauw hoopt binnen afzienbare tijd op een vrouweneredivisie met twaalf teams, inclusief de topclubs PSV, Ajax en Feyenoord.