Zelfmoordenaar komt om bij aanslag in Uruzgan

Tarin Kowt. Een zelfmoordenaar is gisteren in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan om het leven gekomen toen hij een aanslag pleegde op een konvooi met Nederlandse militaire voertuigen. Aan Nederlandse zijde raakte niemand gewond en er ontstond geen materiële schade, zo heeft Defensie bekendgemaakt. De man liet om 15.00 uur Afghaanse tijd een explosief afgaan op het moment dat de militairen passeerden. Maar dit gebeurde op enige afstand van de voertuigen, zodat het zijn doel miste. Het ging om een konvooi tussen Kamp Holland, in de provinciehoofdstad Tarin Kowt, en Poentjak om personeel en materieel te wisselen. De aanslag vond plaats niet ver van de kleine Nederlandse patrouillebasis Poentjak. Op dit moment brengen de ministers Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie), Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) een gezamenlijk bezoek aan Uruzgan. Tijdens de aanslag waren zij op de Nederlandse basis in Deh Rawood.