Wie krijgt de plek van Van der Sar?

Maarten Stekelenburg leek bij Oranje de voorkeur te hebben als tweede doelman.

Maar ook Henk Timmer maakt kans op een basisplaats.

Wie staat er zaterdag onder de doellat bij het Nederlands elftal in de kwalificatiewedstrijd voor het EK tegen Roemenië? Kiest bondscoach Marco van Basten voor de routine van Henk Timmer of laat hij Maarten Stekelenburg, de beoogde opvolger van de nu geblesseerde Edwin van der Sar, ervaring opdoen? Beide doelmannen tastten gisteren na de eerste training van Oranje in Katwijk nog in het duister.

Van Basten heeft eerder de 24-jarige Stekelenburg tot zijn tweede keeper uitgeroepen. Maar de voormalige wereldspits is dermate inconsequent dat hij er zaterdag weer heel anders over kan denken. Feit is dat Stekelenburg momenteel veel zelfvertrouwen moet hebben na de goede prestaties van zijn club Ajax tegen FC Twente en PSV. Bij Feyenoord, de werkgever van Henk Timmer, gaat het minder voorspoedig.

Stekelenburg vindt dat Van Basten de beste keeper van dit moment moet opstellen. „Ervaring of talent voor de toekomst, het mag allemaal geen rol spelen. Het gaat om het resultaat.” Het gebeurt niet vaak dat de inmiddels 118-voudig international Van der Sar verstek laat gaan. De sluitpost van Manchester United heeft een kuitblessure en hoopt volgende week woensdag wel fit te zijn voor de interland tegen Slovenië.

„Jammer dat Van der Sar er niet bij is”, zegt Stekelenburg. „Met hem kan ik altijd goed trainen. Maar Henk Timmer is ook een prima collega die niet moeilijk zal doen in onze concurrentiestrijd. Ik ken hem nog uit zijn kortstondige periode bij Ajax.”

Het ligt voor de hand dat de nu 36-jarige Van der Sar na het EK van 2008 stopt als international. Stekelenburg werd lange tijd gezien als een talent dat zijn belofte niet inlost. Dit seizoen keept hij voor eerst wat overtuigender. Maar hij kampte in voorgaande voetbaljaargangen ook vaak met blessures. „Dit is mijn beste seizoen”, meent Stekelenburg. „Maar ik heb nog geen jaar zoveel wedstrijden kunnen keepen.”

    • Erik Oudshoorn