Warm klimaat treft voedingsgewassen

Rotterdam. De voornaamste voedingsgewassen waarvan de mens afhankelijk is reageren ongunstig op de huidige opwarming. De opbrengsten van tarwe, maïs, soja, gerst en gierst dalen als de temperatuur stijgt. Dat blijkt uit statistische analyse van de jaarlijkse oogstgegevens van VN-landbouworganisatie FAO. D. Lobell en C. Field vergeleken de oogsten van jaar tot jaar en zetten de gevonden toe- of afnames uit tegen een toe- of afname van de gemiddelde temperatuur tijdens het groeiseizoen. Ze vonden een bescheiden effect, dat nog het helderst was bij tarwe en gerst (Environmental Research Letters, maart). Toenemende regenval kan voor het temperatuureffect compenseren. Ook dreigt geen gevaar voor de voedselproductie, omdat landbouwers bij sterke klimaatverandering kunnen overschakelen op beter aangepaste gewassen.