VS sporen Z-Afrika aan bij aanpak Zimbabwe

De Verenigde Staten hebben er bij Zuid-Afrika op aangedrongen om bij te dragen aan het beëindigen van het geweld tegen de oppositie in Zimbabwe. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice vrijdag telefonisch heeft gesproken met haar Zuid-Afrikaanse collega Nkosazana Dlamini-Zuma. „We willen van de Zuid-Afrikaanse regering horen dat ze pogingen doen om het voortdurende politieke geweld in Zimbabwe te stoppen.”

Zuid-Afrika heeft zich gisteren feller over Zimbabwe uitgesproken dan dat het eerder deed. „Het in elkaar slaan van Zimbabweaanse burgers is vanzelfsprekend onacceptabel voor ons”, zei regeringswoordvoerder Themba Maseko. Tegelijkertijd liet de Zuid-Afrikaanse regering ook weten vast te blijven houden aan „stille diplomatie” omdat openlijke kritiek ten aanzien van de regering van Mugabe niet heeft geholpen.

De Amerikaanse ambassadeur in Zimbabwe Christopher Dell heeft gisteren gezegd dat de oppositie tegen president Mugabe een omslagpunt heeft bereikt omdat mensen niet langer bang zijn voor het regime. „Een belangrijk nieuw element dat de afgelopen tien, twaalf dagen duidelijk is geworden, is de nieuwe geest van verzet onder de bevolking”, zei hij. „De mensen willen niet langer zo doorgaan. Ze geloven dat ze niets te verliezen hebben.”

Dell merkte op dat geen van de Afrikaanse leiders Mugabe de afgelopen periode heeft verdedigd. „Er hangt nu een soort beschaamde stilte in de regio.” (AP, AFP)