‘Vluchtelingen Irak genegeerd’

De wereld leeft in „rampzalige ontkenning” over de humanitaire impact van de invasie van Irak. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHRC) gisteren gezegd. De VN staan voor de enorme taak om de buurlanden van Irak, zoals Jordanië en Syrië, te helpen met de toestroom van vluchtelingen, aldus Peter Kessler, woordvoerder van de UNHCR.

Syrië zegt dat het 1,2 miljoen Iraakse vluchtelingen heeft opgenomen, en ongeveer 700.000 Irakezen zijn naar Jordanië gevlucht. In Irak zelf zijn 1,7 miljoen mensen ontheemd. Syrië heeft herhaaldelijk om hulp gevraagd bij de aanpak van het probleem. Volgens de UNHRC doet de internationale gemeenschap te weinig om het gebrek aan voedsel, gezondheidzorg en onderwijs in de buurlanden aan te pakken. Een kwart van de vluchtelingen is kind.

Het aantal Irakezen dat naar Europa vlucht zal in 2007 verdubbelen naar 40.000, zo verwacht de UNHCR. De meesten gaan naar Zweden, gevolgd door Nederland, Duitsland en Griekenland. (AP, BBC)