Verzet Bush tegen ‘showprocessen’

De Amerikaanse president Bush weigert zijn adviseurs onder ede te laten getuigen over de toedracht van het ontslag van acht federale aanklagers vorig jaar. Indien nodig stapt hij naar de rechter, zo heeft hij gisteren verklaard. Bush zei niet mee te zullen werken aan „showprocessen” van de Senaat, die slechts bedoeld zouden zijn om „politieke punten te scoren”.

De aanklagers werden in december ontslagen omdat zij volgens minister van Justitie Alberto Gonzales onvoldoende presteerden. De zaak groeide uit tot een schandaal, toen uit een reeks onthullingen bleek dat de ontslagen politiek gemotiveerd waren. Zowel Bush’ topstrateeg Karl Rove als de juridische adviseur van de president, Harriet Miers (die in januari al terugtrad), waren bij het beraad over de aanklagers betrokken.

De motieven achter de ontslagen zijn niet geheel duidelijk. In zeker één geval zou een aanklager uit zijn functie zijn gezet omdat een medewerker van Rove op de baan aasde. Twee Democratische senatoren willen dat wordt onderzocht of aanklagers zijn ontslagen om onderzoeken naar corruptie met publiek geld te voorkomen.

Minister Gonzales heeft inmiddels erkend dat de ontslagen niet enkel met incompetentie te maken hadden en indirect toegegeven dat de regering het Congres onjuist over de zaak heeft geïnformeerd. Gonzales staat onder zware druk om af te treden, ook vanuit zijn eigen Republikeinse partij.

Het Witte Huis liet gisteren weten dat Bush zijn medewerkers alleen in een besloten zitting wil laten getuigen en niet onder ede. De Senaatscommissie die de zaak onderzoekt, gaat daarmee niet akkoord. Ze beslist dezer dagen of de adviseurs gedagvaard worden.

Het Witte Huis weigert vooralsnog interne communicatie over de kwestie openbaar te maken. Het gaf gisteren wel 3.000 pagina’s aan e-mails vrij van het ministerie van Justitie, maar daarin komen politieke aspecten niet aan de orde.

De Senaat heeft inmiddels besloten dat de minister van Justitie voortaan geen federale aanklagers meer mag aanstellen zonder toestemming van de Senaat. Het Huis van Afgevaardigden moet daar nog over beslissen. (Reuters, AP)