Verkleed als ‘Clockwork Orange’-hufter

Met haar blotebillenjurk en honderd nieuwe bh’s per jaar bouwde lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers een ondergoedimperium op met winkels in diverse wereldsteden. Maandagavond werd ze uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar. „Ik zit te glimmen”, zegt Dekkers.

Waarom heeft u de prijs gekregen?

„Omdat ik al jaren onderscheidend zaken doe en innoverend bezig ben. Ik kan niet het hele juryrapport oplepelen, maar zoiets was het. Het werd tijd dat ik die prijs eens kreeg. Al jaren word ik bestormd door vrouwen die me hadden voorgedragen. Tot nu toe ging die onderscheiding steeds naar zakenvrouwen in mantelpak en met parelketting. Hoog tijd voor iets anders, iets stouters. Daarom ben ik de prijs gaan ophalen met bolhoed en verkleed als de hufters uit A Clockwork Orange, de film van Stanley Kubrick.”

Waarom is dat eigenlijk nodig, een prijs voor vrouwelijke ondernemers?

„Omdat het nog altijd niet de norm is dat vrouwen op eigen benen staan. Daarover heb ik met Heleen van Royen net een boek geschreven (Stout, red). Nee, daar moet u niet lacherig over doen. Onze moeders waren nog gewoon huisvrouw. De moeder van Heleen werd zelfs ontslagen toen ze zwanger werd. Daarom is het zo goed dat er een prijs is die vrouwen zichtbaar maakt. Aan de top van ondernemingen is slechts 3 procent vrouw. Veel te weinig.”

Wat moet er veranderen om het glazen plafond voor vrouwen te slechten?

„Het machogedrag moet verdwijnen. Mannen die zich daar bij mij op kantoor aan schuldig maken, moeten zich aanpassen of ze mogen vertrekken. Maar is zoveel meer. Neem de architectuur van gebouwen. Die is veel te mannelijk. Er wordt te weinig nagedacht hoe je de werkomgeving ook voor vrouwen prettig kunt maken.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens