Televisie Film van de Dag

Scéne uit Lola Montès (Max Ophüls, 1955, F). ARD LOLA MONTEZ , Deutschland/Frankreich 1955, Regie Max OphŸls, am Mittwoch (21.03.07) um 00:20 Uhr im Ersten. Der Stallmeister (Peter Ustinov) fŸhrt Lola Montez (Martine Carol) als Zirkusattraktion vor, als "interessantes Monstrum aus unserem Stall". © ARD Degeto - honorarfrei, Verwendung nur im Zusammenhang mit o. g. Sendung bei Nennung Bild: "ARD Degeto" (S2), Programmplanung und Presse (069) 1509-334 oder -335 ARD Degeto

Lola Montès. Op 25 maart is het vijftig jaar geleden dat de Duitse regisseur Max Ophüls overleed. De umlaut verdween van zijn naam toen hij in 1933 voor de nazi’s vluchtte en via Frankrijk in Hollywood terechtkwam. Lola Montès, zijn zwanenzang, is zo’n typisch geval van een ‘film maudit’. Oorspronkelijk had de film een lengte van 140 minuten, maar de producenten waren geschrokken van de reacties van het publiek bij de première en haalden de schaar tevoorschijn. De ingekorte versie knipt bijvoorbeeld het lange openingsshot in twee gedeelten op, waardoor de vloeiende beweging die Ophüls voor ogen stond bruut onderbroken wordt. Ophüls filmde drie taalversies en onlangs werd de Duitse versie gerestaureerd, maar vervolgens in de ban gedaan door zoon Marcel - zelf ook beroemd filmmaker. Hopelijk mag een tv-vertoning wel? (Max Ophüls, 1955, F), ARD, 1.05-2.55u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg