Stuurman gezocht via monsterboard.nl

Gezocht: een man van 55 kilogram, met een heldere stem, leidinggevende capaciteiten, uitstekend gezichtsvermogen en in het bezit van zwemdiploma A. Werktijden zijn wisselend en vast te stellen in overleg met Mark Emke, bondscoach van de Nederlandse roeiers.

De roeibond KNRB is een sollicitatieprocedure op internet begonnen in de zoektocht naar een stuurman voor de Holland Acht, de achtmansboot die dit jaar een startbewijs wil verdienen voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. In twee dagen werd de vacature op carrièresite monsterboard.nl 11.000 keer bekeken. „Vier mensen hebben gesolliciteerd. Dat verbaast mij in positieve zin”, zegt algemeen directeur Marc de Vries. „Voor zo’n speciale functie is er misschien maar één.”

De vacature is ontstaan door het plotselinge overlijden van Chun Wei Cheung. De stuurman van Chinese afkomst, die een zilveren medaille won met de Nederlandse acht bij de Olympische Spelen in Athene in 2004, stierf in oktober aan een agressieve vorm van kanker.

Niels van den Bovenkamp, die in 2003 ook de negende positie in de Holland Acht bezette, stelde voor het roeiseizoen zijn kandidatuur. „Maar we willen voorkomen dat de beste stuurman nog aan wal staat”, zegt Emke. „De selectie van de roeiers voor de Holland Acht is twee keer zo groot als het aantal plaatsen in de boot. Waarom zouden we dan de eerste stuurman nemen die zich aanbiedt?”

Hoewel een basisroeitechniek wordt gevraagd, is ervaring geen vereiste. Emke: „Je kunt op jonge leeftijd beginnen, maar als je uitgegroeid bent en zeventig kilo weegt ben je toch ongeschikt. Gevoel voor de boot, ritme en tactiek kun je ontwikkelen.”

Emke benadrukt dat de zoektocht geen publicitaire stunt is. Ook de Chinese roeibond is op zoek naar een stuurman of stuurvrouw voor de Spelen in eigen land. Voor het realityprogramma op een nationale tv-zender meldden zich ruim 10.000 kandidaten.

    • Michiel Dekker