Shell voorbeeld voor Barclays

De Nederlanders zijn altijd beducht geweest voor het wegsijpelen van economische macht naar het buitenland. Hoe moet Barclays omgaan met dit onderwerp in de gesprekken over een overname van ABN Amro?

In een ideale wereld zou Barclays ABN Amro opnemen in de eigen bedrijfsstructuur. Maar de Nederlanders zullen zich hard maken voor het behoud van eigen trekjes. Barclays moet dit sentiment zien te bezweren.

Op welke punten mag Barclays geen concessies doen? De belangrijkste zijn de aanstelling van de topman en het inrichten van het ondernemingsbestuur naar Britse snit. Als daarvan geen sprake is, zullen Barclays’ aandeelhouders een bod niet ondersteunen.

Maar er zijn ook punten waarop kan worden toegegeven. Een daarvan betreft de locatie van het hoofdkantoor. De Nederlanders maken zich vaak druk over het verdwijnen van macht naar de overzijde van de Noordzee. Een hoofdkantoor in Amsterdam zou de onderneming van een Nederlands anker voorzien. Het is ook van belang dat er aan de bestuurstafel plek wordt ingeruimd voor minimaal één iemand van ABN Amro. En er is de vraag aan welke toezichthouder de bank zou moeten rapporteren. De Nederlanders zouden niet graag een groot deel van hun banksysteem uit handen willen geven aan de Britten.

Er bestaat een goed model voor het compromis dat Barclays kan voorstellen: Shell. Toen de oliegigant drie jaar geleden zijn tweeledige bedrijfsstructuur ontmantelde, kregen de Britten een Brits ondernemingsbestuur. De Nederlanders kregen het hoofdkantoor en de twee topposities. Barclays zal wellicht minder royaal zijn op het gebied van het management.

Het Shell-model biedt geen soelaas voor het probleem van het toezicht. Maar Barclays kan het compromis kopiëren dat de grootste banken van Zwitserland onderling zijn overeengekomen. Zij bedienen zich van een ‘college-systeem’, waarbinnen de Zwitserse toezichthouder samenwerkt met zijn Britse en Amerikaanse collega’s. Het zou mogelijk moeten zijn iets dergelijks voor ABN Amro in het leven te roepen, waarbij de Nederlandse toezichthouder de toon zet, maar wel samenwerkt met de Britse Financial Services Authority.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Jonathan Ford