Schenker wil kunst weg uit Rotterdam

Kunstverzamelaar Piet Sanders heeft de gemeente Rotterdam verzocht zijn schenking aan het Wereldmuseum, bestaande uit vijftig Afrikaanse kunstwerken, over te brengen naar het Afrika Museum in Berg en Dal. De 94-jarige Sanders heeft daarbij zijn hoop gevestigd op de Rotterdamse cultuurwethouder, Orhan Kaya (GroenLinks).

Van een overeenkomst is volgens Kaya echter geen sprake. „Maar uit respect voor de heer Sanders zijn we wel bereid zijn suggestie te agenderen, hoewel hij formeel geen zeggenschap meer heeft over de collectie”, zegt zijn woordvoerder.

Sanders verzet zich tegen de commerciële koers die het Wereldmuseum onder leiding van directeur Stanley Bremer heeft ingezet . „Kunst is bijzaak geworden in Rotterdam, want het museum functioneert niet meer als museum”, zegt de emeritus-hoogleraar rechten uit Schiedam.

Een voorwaarde die hij stelde bij de schenking was een cultuurbewaker, in de persoon van een curator Afrika. Maar die functie is uit bezuinigingsoverwegingen opgeheven. Sanders: „Ik vraag me af hoe het museum kan functioneren, terwijl de mensen die voor tentoonstellingen moeten zorgen buiten de deur zijn gezet.”

Met instemming van de gemeente en de Rotterdamse Raad van Kunst en Cultuur wordt het museum aan de Willemskade getransformeerd tot een ‘cultureel themawarenhuis’, om meer publiek en inkomsten te genereren. Op de begane grond zetelt al een reisbureau, op de eerste verdieping wordt de vroegere balzaal komend najaar omgebouwd tot een ‘Wereldrestaurant’, op de bovenste etage komt een businessclub.

Museumdirecteur Bremer zegt geen keuze te hebben. „Van de drie grote volkenkundige musea in Nederland ontvangen wij met 4,5 miljoen euro jaarlijks verreweg het minst aan subsidie. Wij moeten ons eigen geld verdienen. ”