Rusland beëindigt de nucleaire hulp aan Iran

Rusland heeft de druk op Iran opgevoerd om zijn uraniumverrijkingsprogramma te stoppen. Teheran is te verstaan gegeven dat geen brandstof zal worden geleverd voor de met Russische hulp gebouwde kerncentrale van Bushehr zolang Iran waarschuwingen van de VN-Veiligheidsraad blijft negeren om zijn uraniumverrijking op te schorten.

Dat meldt The New York Times op basis van Russische en Europese diplomatieke bronnen. Volgens die bronnen heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, enkele Europese ambtgenoten vorige maand laten weten dat Moskou de strategische beslissing heeft genomen geen brandstof te leveren omdat het bezwaren heeft tegen de Iraanse nucleaire ambities.

„Wij beschouwen dat als een zeer belangrijke beslissing van de Russen”, zegt een hoge, niet bij naam genoemde Europese functionaris gisteren in The New York Times. „Het laat zien dat dat onze meningsverschillen met de Russen over de gevaren van het nucleaire programma van tactische aard zijn. Fundamenteel willen de Russen geen nucleair Iran.”

De Russische stap zou dan ook los moeten worden gezien van het al langer lopende conflict over het werk aan de kerncentrale in Bushehr. Volgens Moskou loopt Iran ver achter met de betalingen voor de Russische diensten. Volgens diplomaten zal Moskou naar buiten toe blijven volhouden dat dit de reden is waarom Rusland geen nucleaire brandstof zal verschepen naar Bushehr.

Rusland heeft vorige week bovendien een groot aantal experts, die werken aan de kerncentrale in Bushehr, terug naar Moskou gehaald. Dat zeiden een Europese diplomaat en een Amerikaanse regeringsfunctionaris gisteren. Rusland heeft de experts op het vliegtuig naar Moskou gezet nadat de onderhandelingen over de Iraanse betalingen aan Moskou voor de werkzaamheden in Bushehr waren vastgelopen. Rusland heeft het vertrek van de experts bevestigd. Iraanse staatstelevisie noemde Rusland in een reactie „een onbetrouwbare partner”.

De Russische stap komt aan de vooravond van een nieuw besluit in de Veiligheidsraad over uitbreiding van de sancties tegen Iran. Rusland en de andere vier permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland werden het vorige week eens over een ontwerpresolutie. Wanneer daarover wordt gestemd is niet bekend.