Ruim 100 doden bij gevechten in tribaal Pakistan

In de semi-autonome Pakistaanse regio Zuid-Waziristan zijn sinds maandag zeker 106 doden gevallen bij gevechten tussen tussen lokale en Oezbeekse militanten. De gevechten braken uit nadat in de plaats Wana het lijk werd gevonden van een onbekende Arabier die een bondgenoot zou zijn van lokale stamleiders, onder leiding van mullah Maulvi Nazir.

De lokale leiders verdachten de Islamitische Beweging van Oezbekistan, die volgens inlichtingendiensten over 800 tot duizend strijders beschikt, van de moord. Mullah Nazir heeft in reactie zijn strijders opdracht gegeven de Oezbeekse militanten te verdrijven.

De partijen hebben de afgelopen dagen gevochten in een aantal dorpen ten westen van Wana, en het gebied veranderd in een slagveld. Onder de doden zijn 78 Oezbeken en 28 lokale personen. Zeker twee en volgens sommige berichten zes kinderen zijn omgekomen toen een afgeweken mortier een schoolbus trof. Een onbekend aantal burgers is gewond geraakt.

Zuid-Waziristan is een van de zeven tribale gebieden aan de grens met Afghanistan, waar de overheid nauwelijks vat op heeft. Na de verdrijving van het Talibaan-regime in Afghanistan in 2001 vonden Talibaan en Oezbeekse, Tsjetsjeense en Arabische extremisten er een toevluchtsoord. Eind 2005 sprak de regering van president Musharraf met lokale stamleiders in Zuid-Waziristan af dat het leger de wapens stil zou houden als de stammen zelf werk zouden maken van de verdrijving van terroristen. Vorig jaar werd eenzelfde verdrag gesloten in Noord-Waziristan. Sindsdien zijn de aanvallen in Afghanistan alleen maar toegenomen, maar volgens Islamabad waren de verdragen noodzakelijk omdat het leger te grote verliezen leed in de tribale gebieden. Sinds 2004 zijn daar zeker 700 soldaten omgekomen.

Minister van Binnelandse Zaken Sherpao toonde zich vandaag verheugd „dat stamleiders nu het regeringsbeleid volgen en actie ondernemen tegen buitenlandse militanten”. De overheid zegt de steun van Mullah Nazir te hebben, maar hij staat ook bekend als Talibaan-aanhanger. Om die reden wordt vermoed dat de huidige gevechten niet zozeer een navolging van het overheidsbeleid zijn, maar eerder uiting van spanningen tussen militante groepen.

Sinds enkele weken zijn er tekenen dat de groeperingen, die alle het vertrek van westerse troepen uit Afghanistan eisen, onderling verdeeld raken. Begin deze maand vielen achttien doden bij vergelijkbare gevechten. Mullah Nazir zou de Oezbeken tot vanochtend de tijd hebben gegeven om te vertrekken of zich over te geven. Het leger, dat gisteren nog zei de strijd over te laten aan de stamleiders, heeft het vanochtend geschoten op Oezbeken die een militaire basis aanvielen. (AP, Reuters, AFP, BBC)