Politie-inzet school R’dam verdedigd

De politie verdedigt haar grootschalige optreden, gisteren, bij een massale vechtpartij voor een school in Rotterdam. Bij de vechtpartij op het plein van ROC Zadkine in de Benthemstraat in Rotterdam-Noord, raakte ’s middags een jongen gewond na messteken in zijn been. Vlak na het incident arresteerde de politie in totaal elf minderjarigen, onder wie een jongen met een vuurwapen op zak. Hij werd aangehouden op het nabijgelegen Hofplein.

De politie rukte massaal uit en ontruimde de school, op basis van het gerucht dat een van de – mogelijk gewapende – daders het gebouw in was gevlucht. Gevreesd werd voor meer geweld of een gijzeling. Een arrestatieteam met honden doorzocht het pand, maar trof geen wapens aan.

„De sfeer was grimmig, maar dat was vooral te wijten aan de massale politie-inzet”, zei de secretaris van het schoolbestuur, Peter Lamers, aan het einde van de middag.

Een politiewoordvoerder wees deze kritiek van de hand. „Dit was een ernstig incident. We wisten niet wat we moesten verwachten, en wilden vooral geen risico nemen.”

Een cameraploeg van NOS Headlines was toevallig aanwezig en zette de beelden op de website. Te zien is hoe een handgemeen te midden van tientallen jongeren ontaardde in een steekpartij, waarbij het slachtoffer bloedend achterblijft op het plein. Bewakers probeerden tevergeefs te interveniëren, de politie haalde ook hen uit de school. Het slachtoffer verkeert buiten levensgevaar.