Perzisch nieuwjaar

8 eieren1 theel. bakpoeder6 lente/bosuitjeseen handje spinazieblaadjes2 eetl. walnoten4 eetl. fijngehakte dille4 eetl. fijngehakte platte peterselie2 eetl. fijngehakte koriandersnufje kaneelpoeder1 / 2 theel. kurkuma (geelwortelpoeder)40 g boterzout en versgemalen peper

Vandaag is het in Iran Nowruz, nieuwjaar. Een feest dat al 3000 jaar geleden in Perzië wordt gevierd op de dag dat de zon de evenaar kruist. Nowruz is ook een lentefeest, waarbij de wedergeboorte van de natuur wordt gevierd. Volgens eeuwenoude tradities gaan op deze dag de kinderen langs de deuren om snoep op te halen, maken mensen buiten grote vuren en maken ze op straat lawaai door hard op potten en pannen te slaan.

Binnen wordt de tafel feestelijk gedekt: er staat een kom met water op waarin een sinaasappel, symbool van de zon, drijft. Narcissen of hyacinten en een vaasje met frisse groene kruiden mogen niet ontbreken. In de keuken worden typische nieuwjaarsgerechten en hapjes gemaakt, zoals een mengsel van pistachenoten, geroosterde kikkererwten, hazelnoten, amandelen, rozijnen en gedroogde perziken en abrikozen. Op het nieuwjaarsmenu horen noedelsoep, rijst met kruiden en vis, omelet met kruiden en brood en kaas te staan.

Het recept voor een Perzisch nieuwjaarsgerecht, kuku-ye sabzi: een omelet met verse kruiden die ook in een koekenpan gebakken kan worden. Eieren, dat spreekt voor zich, symboliseren vruchtbaarheid en nieuw leven.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Besmeer de binnenkant van een ronde vuurvaste schaal royaal met boter in. Fruit in een koekenpan in een klontje boter de in ringen gesneden uitjes, ook het mooie groene gedeelte. Voeg de gewassen, gedroogde en in reepjes gesneden spinazie, de dille, peterselie en koriander toe. Klop in een kom de eieren met het bakpoeder en kaneelpoeder, de kurkuma en zout en peper naar smaak. Roer de in stukjes gehakte walnoten en het uimengsel erdoor. Giet dit in de schaal en bak de omelet ca. 20 minuten in de oven. Als de bovenkant praktische droog is kan het gerecht, in punten gesneden, worden opgediend. Er wordt yoghurt en brood bij gegeten.

Anne Scheepmaker

Morgen: Farrosalade

    • Anne Scheepmaker