M’n interesse ligt niet bij slaapkamers

Juriaan van Leeuwen Foto Luciana Caputo Ik zoek werk van 21-03-07: Juriaan van Leeuwen Caputo, Luciana

Naam: Juriaan van LeeuwenLeeftijd: 23 jaarZoekt: sinds september 2006 een marketing- of projectmanagement functie bij NGO of goed doel

Hoe vaak heb je gesolliciteerd?

„Ik heb nu zo’n 45 brieven gestuurd. Vrijwel allemaal op vacatures, een keer of drie open sollicitaties. Mijn brief is altijd specifiek op de vacature gericht en verbetert telkens omdat ik er verschillende mensen naar laat kijken. Ik mocht twee keer op gesprek komen. Bij de Nationale Jeugdraad belandde ik bij de laatste twee, en bij het andere bedrijf, een limonadefabrikant in de buurt wilde ik alleen tijdelijk werken. Ik werk nu drie of vier dagen in de week bij Bed Habits in Amsterdam, een beddenspeciaalzaak. Het is leuk dat het een kleine organisatie is. Ik ga over de ver- en inkoop en geef leiding aan stagiaires omdat alleen de eigenaar boven me staat. Maar mijn interesses liggen niet bij slaapkamers, ik wil bij een niet-gouvernementele organisatie (NGO) of goed doel werken. Dat is nog niet gelukt, ik krijg vaak te horen dat ik te weinig ervaring heb.”

Is dat zo?

„In september ben ik afgestudeerd als commercieel technisch bedrijfskundig ingenieur. Ik heb nog geen betaalde baan gehad bij een goed doel of NGO, maar heb wel vrijwilligerswerk gedaan voor goede doelen. Ik heb voor Oxfam Novib meegedacht over invulling van hun stands op festivals. Ik ben vorig jaar tweeënhalve week naar Senegal geweest voor Viafrica, een stichting die het ICT-gebruik in Afrika wil stimuleren, en heb geholpen een marketingplan te schrijven voor het nieuwe computercentrum. Nu denk ik mee hoe ze zich op beurzen kunnen presenteren. En ik ga de webredactie doen voor Communicado Foundation. Ik blijf zoeken, vaak samen met mijn vriendin die eind januari als psycholoog is afgestudeerd en ook een baan zoekt.”

In hoeverre is het je eigen schuld dat je nog geen passend werk hebt gevonden?

„Ik had een andere studie kunnen doen, een die meer aansluit op het werk dat ik wil doen. Ik heb technische bedrijfskunde gedaan in Rijswijk. Halverwege wist ik dat ik bij een NGO of goed doel wilde werken, maar ik heb ervoor gekozen mijn studie af te maken. Wat betreft projectwerk heb ik er namelijk wel veel geleerd. Als ik me moet omscholen voor een functie, dan zal ik dat zeker doen. Ik zou sowieso graag een master volgen, zoals internationale ontwikkelingsstudies. Als ik in september nog geen werk heb, ga ik dat ook doen. Maar ik hoop dat ik eerder leuk werk heb, want ik ben behoorlijk gemotiveerd om fulltime aan de slag te gaan.”

Reageren? Stuur een e-mail naar ikzoekwerk@nrc.nl

    • Marleen Luijt