Mighty Moss

In het februarinummer van het Amerikaanse tijdschrift Vogue staat een boze brief, over de verheerlijking van het onverwoestbare Britse supermodel Kate Moss. „Hoofdartikelen horen te gaan over ideeën, mogelijkheden en inspiratie”, schrijft Heather White uit Tuscaloosa, Alabama. „Moss was een geweldig model, maar haar drugsgebruik en andere criminele keuzes in het leven hebben het mysterie dat een model moet zien te bewaren, geërodeerd.”

Wil mevrouw White hier suggereren dat Vogue normaliter inspirerende verhalen vertelt? Een rare stelling in een blad dat bestaat bij de gratie van geestelijke leegte. Nu zijn damesbladen sowieso geen wereldverhelderende kost voor bij een glas cognac. Of ze nu moralistisch of ultrakapitalistisch zijn, damesbladen zijn er om het hoofd uit te zetten, en niet aan.

Maar Vogue gaat verder dan leegte. Achterin het blad, na duizend frêle modellen, staat steevast een obsessief artikel over eten van veelvraat Jeffrey Steingarten. En niet lang nadat Spaanse catwalks de BodyMassIndex van hun modellen gingen uitrekenen, verscheen pardoes de stevige zangeres Jennifer Hudson op de cover. Het heerlijk gemene roddelweblog dlisted.com vermoedde dat hoofdredacteur Anna Wintour expres de lelijkste foto’s had uitgezocht. Wintour houdt niet van dikke mensen, maar ze is een Realpolitiker: klaagt een lezeres over het feit dat het blad te ‘blank’ is, dan verschijnt prompt een interview met Condoleezza Rice. Waar we uiteraard niets van leren, behalve dat Rice er uitziet alsof ze ontbijt met gewapend beton – dagelijks fitnessen en Armani-pakjes ten spijt.

Misschien bedoelt mevrouw White dat Vogue de façade hoog moet houden. Dat Moss met een neus vol coke niet mysterieus is. Ook dat is een raar idee. Kate Moss, de sfinx die met haar ongenaakbare blik elke foto vult. Het gezicht dat nooit uit elkaar valt, ook niet voor het alziend oog van de paparazzo. Scheel, klein, niet superdun en toch het meest gewilde fotomodel ter wereld. Welke vrouw is een betere ambassadeur voor de schimmige, politieke wereld van Vogue?

Merel Boers

Merel Boers promoveert aan de Universiteit van Amsterdam op twee historische debatten over de Holocaust.

    • Merel Boers