Londen stopt met ‘domme’ clusterbom

De Britse regering ziet sinds gisteren af van het gebruik van het soort clusterbommen dat nog jaren later mensen kan doden of verminken doordat delen van de bom niet meteen tot ontploffing komen.

Het resterende Britse arsenaal ‘domme’ clusterbommen – explosieven waarin zich honderden bommetjes bevinden – zal zo spoedig mogelijk worden vernietigd, zo maakte minister van Defensie Des Browne gisteren bekend.

De minister stelde dat Groot-Brittannië het eerste grote land is dat tot deze stap overgaat. „We hopen dat andere landen ons voorbeeld zullen volgen”, aldus Browne. De Britten maakten onder meer gebruik van clusterbommen in Kosovo en Irak.

De aankondiging van de minister van Defensie ging actievoerders tegen de clusterbommen echter niet ver genoeg. Zij eisen dat de regering ook afziet van het gebruik van ‘slimme’ clusterbommen.

Net als de ‘domme’ variant vallen deze uiteen in afzonderlijke explosieve fragmenten. Het verschil is echter dat alles direct tot ontploffing komt. Daardoor is er geen risico dat spelende kinderen, volwassenen of dieren later alsnog worden gedood of verminkt doordat ze een niet geëxplodeerd fragment aanraken.

Vorige maand werden op een conferentie in de Noorse hoofdstad Oslo 46 landen, waaronder Groot-Brittannië, het eens te streven naar een verdrag dat met ingang van 2008 het gebruik van clusterbommen zou verbieden. Er is echter ook veel verzet. De Verenigde Staten zijn tegen een dergelijk verbod en ook Rusland, China, India, Pakistan en Israël, dat vorig jaar nog gebruik maakte van clusterbommen in Libanon, steunen een verbod niet.

De organisatie Handicap International, die zich voor gehandicapten in de wereld inzet, stelt dat er de afgelopen dertig jaar zeker elfduizend mensen gehandicapt zijn geraakt als gevolg van clusterbommen. Volgens de organisatie is 98 procent van de slachtoffers burger.

Militairen betogen echter dat het gebruik van clusterbommen nuttig kan zijn tegen doelen zoals vliegvelden en tanks.