KLM krijgt concurrentie van het Spaanse Vueling

Lolke van der Heide

De Spaanse prijsvechter Vueling begint in mei met vluchten van Schiphol naar Parijs en naar Alicante. Op de route naar Parijs (luchthaven Charles de Gaulle) doorbreekt de Spaanse vervoerder hiermee het feitelijk monopolie dat Air France en KLM samen hebben.

Alfons Claver, de directeur van Vueling die verantwoordelijk is voor routeontwikkeling, zei gisteren op Schiphol dat het „tijd was geworden om KLM op haar thuismarkt aan te pakken”.

Bij de overname van KLM door Air France in 2004 was een van de voorwaarden voor goedkeuring door de Europese toezichtautoriteiten dat het gecombineerde Frans-Nederlandse bedrijf landingsrechten zou opgeven op de lucratieve route Amsterdam-Parijs. Dat gebeurde ook, maar geen enkele concurrent durfde het tot nu toe aan er gebruik van te maken.

Het beursgenoteerde Vueling is het eerste, vanaf 16 mei, en komt ook met lagere tarieven dan Air France en KLM: een retour gaat 93 euro kosten, inclusief belasting en toeslagen. KLM en Air France rekenen 466 euro voor een verblijf tussen de één en drie dagen. Bij langere reisduur en in het weekend is het 181 euro.

Groot nadeel van boeken bij Vueling is dat er voorlopig maar twee vluchten per dag zijn, en dat vanuit Amsterdam het eerste vertrek om half vier ’s middags is. Alfons Claver zegt dat Vueling het aantal vluchten tussen Schiphol en Charles de Gaulle snel wil opvoeren. „Eerst willen we een voet tussen de deur hebben, daarna breiden we uit.” KLM en Air France bieden verspreid over de hele dag 15 retourvluchten aan.

KLM zegt in een reactie „niet bang” te zijn voor een nieuwe concurrent naar Parijs. „Wij krijgen er dagelijks concurrenten bij over de hele wereld, wij kunnen dat wel aan”, zegt een woordvoerder. De tarieven van KLM zullen mogelijk dalen, „afhankelijk van de marktontwikkelingen”.

Vanaf 17 mei gaat Vueling ook drie keer per week vliegen op Alicante, aan de Spaanse kust, waar het Transavia (een dochtermaatschappij van Air France-KLM) en Iberia als concurrenten heeft.

Vueling is een nieuwe maatschappij die sinds juli 2004 in de lucht is. Vanaf Schiphol vliegt het Spaanse bedrijf nu naar Madrid, Barcelona en Valencia. De vloot bestaat uit 18 nieuwe Airbus A320’s.

    • Lolke van der Heide