KLM krijgt concurrentie van het Spaanse Vueling

De Spaanse prijsvechter Vueling begint in mei met vluchten van Schiphol naar Parijs en naar Alicante. Dit heeft de routedirecteur nevan Vueling, Alfons Claver, gisteren bekendgemaakt.

Op de route naar Parijs (luchthaven Charles de Gaulle) doorbreekt de Spaanse vervoerder hiermee het feitelijk monopolie dat Air France en KLM samen hebben. Bij de fusie van Air France en KLM in 2004 was een van de voorwaarden voor goedkeuring door de Europese marktautoriteiten dat het gecombineerde Frans-Nederlandse bedrijf landingsrechten zou opgeven op de lucratieve route tussen Amsterdam en Parijs. Dat gebeurde ook, maar geen enkele maatschappij durfde het tot nu toe aan op de route te gaan vliegen.

Het beursgenoteerde Vueling is de eerste en komt ook met lagere tarieven dan Air France en KLM: een retour is te krijgen voor 93 euro, inclusief toeslagen. Groot nadeel van Vueling is dat er maar twee vluchten per dag zijn, en dat vanuit Amsterdam het eerste vertrek om 15.30 uur is. KLM en Air France bieden vijftien retourvluchten per dag aan, tegen een fors hoger tarief: 466 euro bij een driedaags verblijf. Bij langer verblijf en in het weekend is het goedkoper: 181 euro.

Claver zegt dat Vueling het aantal vluchten tussen Schiphol en Charles de Gaulle snel wil opvoeren. „Eerst willen we een voet tussen de deur hebben, daarna breiden we uit.” Vueling gaat drie keer per week naar vakantiebestemming Alicante aan de Spaanse kust vliegen, waar het Transavia en Iberia als concurrenten heeft.

Vueling is een nieuwe maatschappij die sinds juli 2004 vluchten uitvoert. Vanaf Schiphol vliegt Vueling op dit moment naar Madrid, Barcelona en Valencia. De vloot bestaat uit 18 nieuwe Airbus A320’s.

    • Lolke van der Heide