Kleuter-pc

Op de computerbeurs Cebit zijn deze week veel nieuwe UMPC’s gelanceerd; kleine, draagbare pc’s waarop je een volledige versie van Windows kunt draaien. Dit miniplatform werd vorig jaar geïntroduceerd , maar een UMPC in het wild is het Hebben-team nog niet tegengekomen. De voordelen van zo’n ultraportable: je hebt overal een krachtige computer tot je beschikking met een lichter gewicht dan de meeste laptops. Maar met dat kleine scherm en beperkte batterijleven blijft het een kleutercomputer: dan liever een écht notebook of een smartphone die wel in je binnenzak passen. Gadgetzone.nl somt een aantal UMPC’s op die op Cebit te zien waren, waaronder een exemplaar met ingebouwde GPS-module. Sony is inmiddels aan de tweede generatie kleine pc’s toe: de Vaio UX390 werd getest door ZDnet: „Leuk, maar tot nu toe weet niemand voor wie de UMPC bedoeld is of wat het praktisch nut is.”

Marc Hijink

Meer gadgets en links op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink