Keuze tussen routine of jong talent in doel

Recordinternational Van der Sar is niet beschikbaar voor Oranje. Dus heeft de bondscoach de keuze tussen Stekelenburg en Timmer in het doel. De jonge Ajacied heeft er vertrouwen in.

Wie staat er zaterdag onder de lat bij het Nederlands elftal in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië? Kiest bondscoach Marco van Basten voor de routine van Henk Timmer? Of laat hij Maarten Stekelenburg, de beoogde opvolger van de nu geblesseerde Edwin van der Sar, ervaring opdoen? Beide doelmannen tastten gisteren na de eerste training van Oranje in Katwijk nog in het duister. Van Basten heeft eerder de 24-jarige Stekelenburg tot zijn tweede keeper uitgeroepen. Maar de voormalige wereldspits is dermate inconsequent dat hij er zaterdag weer heel anders over kan denken. Feit is wel dat Stekelenburg momenteel veel zelfvertrouwen moet hebben na de goede prestaties van zijn club Ajax tegen FC Twente en PSV. Bij de werkgever van Henk Timmer, Feyenoord, is het vooral kommer en kwel.

Stekelenburg vindt dat Van Basten de beste keeper van dit moment moet opstellen. „Ervaring of talent voor de toekomst, het mag allemaal geen rol spelen. Het gaat om het resultaat.”

Het gebeurt niet vaak dat de inmiddels 118-voudig international Van der Sar verstek laat gaan. De sluitpost van Manchester United heeft een kuitblessure en hoopt volgende week woensdag wel fit te zijn voor de interland tegen Slovenië. Het optreden van Timmer of Stekelenburg zal dus mogelijk voorlopig eenmalig zijn. „Jammer dat Van der Sar er niet bij is”, zegt Stekelenburg. „Met hem kan ik altijd goed trainen. Maar Henk Timmer is ook een prima collega die niet moeilijk zal doen in onze concurrentiestrijd. Ik ken hem nog uit zijn kortstondige periode bij Ajax. Ik kan het prima met hem vinden.”

Het ligt voor de hand dat de nu 36-jarige Van der Sar na het EK van 2008, of als de kwalificatie mislukt eerder, stopt als international. Stekelenburg is momenteel zijn logische opvolger. Hij werd lange tijd gezien als een talent dat zijn belofte niet inlost. Dit seizoen keept hij voor het eerst wat overtuigender. Maar hij kampte in voorgaande voetbaljaargangen ook vaak met blessures. In zijn debuutseizoen 2002/2003 bleef hij twaalf weken aan de kant door een onwillige bilspier en een gebroken pols. In september 2004 had hij een knieblessure en koos trainer Koeman voor Hans Vonk als eerste keeper. Vorig seizoen raakte Stekelenburg geblesseerd tegen Boca Juniors in het Amsterdam Tournament. „Dit is inderdaad mijn beste seizoen”, meent Stekelenburg. „Maar ik heb nog geen jaar zoveel wedstrijden kunnen keepen.” En eerder zei hij in een interview met het weekblad Voetbal International: „Bij een topclub ben je vaker pispaal dan held. Dan ben ik aan het omdraaien.”

Stekelenburg vindt dat de ommekeer in zijn profloopbaan reeds in de laatste fase van vorig seizoen kwam toen Ajax de beker en de play-offs voor deelname aan de voorronde van de Champions League won. Ofschoon Feyenoord zelfs nog moet vechten om de komende nacompetitie te halen, denkt de al 35-jarige Timmer dat hij eveneens bezig is aan een van de beste seizoenen uit zijn carrière. Feyenoord heeft in de competitie echter 21 doelpunten meer geïncasseerd dan Ajax. Het doelsaldo is niet eens positief: 52-52. Maar de Rotterdamse club beschikt dan ook niet over Jaap Stam en Zdenek Grygera in de defensie.

    • Erik Oudshoorn