Het nieuwe hotel Rossia

 Hotel Rossia is niet meer. De conservatoren van Moskou’s oude architectuur waren voor de verandering eens niet woedend toen de hoofdstad de slopershamer in stelling bracht tegen dit Brezjneviaanse gevaarte van 3.200 kamers, zesduizend prostituees en een miljoen kakkerlakken. Niemand mist hotel Rossia, hooguit de wilde taferelen die zich ooit afspeelden in haar grotachtige restaurants en nachtclubs.  Wat komt ervoor in de plaats? Klik maar op het plaatje, ik zag het nog niet

 Hotel Rossia is niet meer. De conservatoren van Moskou’s oude architectuur waren voor de verandering eens niet woedend toen de hoofdstad de slopershamer in stelling bracht tegen dit Brezjneviaanse gevaarte van 3.200 kamers, zesduizend prostituees en een miljoen kakkerlakken. Foster1650.jpgNiemand mist hotel Rossia, hooguit de wilde taferelen die zich ooit afspeelden in haar grotachtige restaurants en nachtclubs. 

Wat komt ervoor in de plaats? Klik maar op het plaatje, ik zag het nog niet eerder: een drie-luxe-hotels-met-winkelcentrum-en-parkeergarage-project van sir Norman Foster, die meer in petto heeft hier. Vorige lente kwam hij langs om de Russische elite in te pakken en nu mag hij de oliemiljarden steken in de hoogste toren van Europa.

The New York Times veegt de vloer aan met zijn nieuwe hotel Rossia; ’s werelds strakste architect verlaagt zich tot neoklassiekerige boogjes en zelfs een hint van zuiltjes! Het zal best, maar mijn uitzicht gaat er zeker op vooruit.

    • Coen van Zwol