Eureko koopt belang in Turkije

De Nederlandse verzekeraar Eureko neemt een belang van 80 procent in de Turkse schadeverzekeraar Garanti Sigorta. Dat heeft Eureko , moederbedrijf van Achmea en Interpolis, vanmorgen bekendgemaakt.

Eureko, waarin de Rabobank een belang heeft van 37 procent, betaalt 465 miljoen euro aan de Turkse Garantibank en krijgt daarvoor ook een belang van 15 procent in levenverzekeraar Garanti Emeklik. De overeenkomst bevat de optie om dat belang te verhogen tot 50 procent.

Bij de twee Turkse verzekeraars werken 800 mensen. Zij verkopen veel verzekeringen via filialen van Garantibank, maar daarnaast is het bedrijf volgens een woordvoerder van Eureko ook sterk in de directe verkoop en de verkoop via tussenpersonen.

Via dochters als Centraal Beheer, FBTO en Interpolis haalt Eureko nu 93 procent van zijn omzet in Nederland. Het bedrijf ziet de uitbreiding in Turkije als een belangrijke stap om verder uit te breiden in Europa.

Eureko is de tweede Nederlandse financiële dienstverlener die voet aan de grond krijgt in Turkije, dat wordt gezien als groeimarkt. In 2005 nam Fortis er de Disbank over. Pogingen van Rabobank om de Sekerbank over te nemen, mislukten vorig jaar.